Kina se posle dvije godine zastoja okreće nuklearnoj energiji | Ekonomist

Kina se posle dvije godine zastoja okreće nuklearnoj energiji

Kina je odlučila da pokrene svoju nuklearnu energetiku i odobrila je prvi takav projekat posle dvije godine prekida.

Vladina Agencija za planiranje je odobrila izgradnju dva dodatna reaktora u elektrani u sjeveroistočnoj provinciji Liaoning, piše u saopštenju objavljenom u utorak na Berzi u Hong Kongu.

Kina je najveći potrošač energije u svijetu, a nuklearna energija ima ključnu ulogu u planiranju Vlade da suzbije sve veću tražnju za uvezenom naftom i gasom. Strani dobavljači opreme za nuklearne elektrane vide Kinu kao glavno buduće tržište, mada Peking želi da proizvede što više sopstvene opreme.

Peking je prekinuo odobravanje izgradnje nuklearnih elektrana poslije cunamija koji je pogodio Japan marta 2011. godine i onesposobio sisteme za hlađenje centrale Fukušima, izazivajući delimično topljenje jezgra što je najveća nuklearna nesreća od 1986. U Černobilju.

Moratorijum u Kini je ukinut 2012. godine posle revizije sigurnosnih standarda i pregleda postojećih objekata. Vlada je saopštila da će dozvoliti da se izgradi mali broj novih postrojenja, i to samo u priobalju, uz poštovanje najstrožijih standarda bezbjednosti.

Državna Novinska agencija Sinhua je za reaktore u Liaoningu rekla da su prvi odobreni nuklearni projekti od ukidanja moratorijuma. Međutim, državno energetsko preduzeće je još januara 2013. objavilo da je u istočnoj primorskoj pokrajini Šandong počelo izgradnju prve nuklearna elektrana po ukidanju zabrane.

Prošle godine, vlada je rekla da se nada da će se do kraja ove godine 30 odsto energije proizvoditi iz obnovljivih izvora, kao što su sunce i vetar, kao i iz nuklearnih. To je iznad ranijeg cilja od 15 odsto iz obnovljivih izvora, plus pet odsto iz nuklearnih izvora do 2020. godine.

Izvor: Beta

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top