Kina se boji kraha berze

Šangajski indeks porastao je 2,41 odsto nakon što su kineske vlasti pokrenule mjere zaštite od kraha berze koji bi ugrozio cjelokupan kineski finansijski sistem.

Kineska vlada i berzanski regulatori pokrenuli su tokom vikenda niz vanrednih mjera da bi spriječili kolaps berze koji bi predstavljao veliku prijetnju po drugu po veličini svjetsku privredu, piše list Gloub end mejl.

Do prošlog mjeseca, berze u Kini bile su među najuspješnijim u svijetu, a šangajski indeks skočio je spektakularnih 150 odsto u 12 mjeseci zaključno sa 12. junom. Indeks je, međutim, tokom tri nedjelje zaključno sa proteklom, pao 30 odsto, što je podstaklo vladu u Pekingu da interveniše i spriječi prijetnje po drugu po veličini svjetsku privredu.

Vlada je juče saopštila da će obezbijediti sredstva kroz državnu agenciju za finansiranje hartija od vrijednosti u cilju zaštite stabilnosti tržišta obveznica.

Kineska Regulatorna komisija za hartije od vrednosti (CSRC) poručila je da “u skorije vrijeme” neće biti inicijalnih javnih ponuda, kao i da je izlazak 28 kompanija na berzu odložen. CSRC je takođe poručila da će joj kineska centralna banka pružiti injekciju likvidnosti u cilju stabilizacije berze.

“Ovakva vrsta spašavanja berze nije dosad zabilježena, čak ni kada je tržište palo tokom finansijske krize iz 2008”, rekao je za Frans pres analitičar kompanije Džešang sekjuritiz Džang Jabing.

Brojni stručnjaci su, međutim, upozorili da bi nove turbulencije na tržištu pokrenule niz reakcija na finansijskom tržištu, uključujući gubitak povjerenja u hartije i povećanje loših kreditnih plasmana u bankarskom sektoru.

Dionice na kineskim berzama udvostručile su vrijednost u posljednjih 12 mjeseci i pored hlađenja ekonomije i slabljenja zarade kompanija.

Vodeće kineske brokerske kuće su tokom vikenda, nakon poteza vlasti, obećale da će udruženim snagama kupiti 120 milijardi juana (24 milijarde dolara) vrijedne akcije u cilju smirivanja tržišta i da ih neće prodavati dok je šangajski indeks ispod 4.500 poena.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top