Kina sasjekla naftu ispod 50 USD | Ekonomist

Kina sasjekla naftu ispod 50 USD

Cijene nafte su se oporavile uoči izveštaja o zalihama u SAD, ali na tržište i dalje utiče usporavanje kineskog privrednog rasta i visoke globalne zalihe.

Cijena američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u novembru porasla je 24 centa na 46,13 dolara, a cijena sirove nafte “brent” za novembarske isporuke takođe je porasla 24 centa na 48,85 dolara po barelu, prenosi agencija Frans pres.

Obije vrste nafte su juče oštro pale nakon podataka iz Kine koji su pokazali da je privredni rast te zemlje u trećem kvartalu bio najsporiji u posljednjih šest godina, što je podgrijalo zabrinutost u pogledu tražnje nafte u najvećem sjvetskom potrošaču energenata.

Vlada u Pekingu je saopštila da je bruto domaći proizvod u tri mjeseca zaključno sa septembrom porastao 6,9 odsto, nadmašivši tržišne prognoze, ali je taj rezultat najlošiji od 2009. i globalne finansijske krize.

Tržišta iščekuju podatke o zalihama nafte u SAD, a analitičari vjeruju da su one porasle, što bi ukazalo na slabljenje tražnje u toj zemlji.

Izvor: tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top