Kina reguliše pisanje na Internetu | Ekonomist

Kina reguliše pisanje na Internetu

Sajtovi kao što su društvene mreže i onlajn forumi će, ubuduće, morati da registuju svoje korisnike pod njihovim pravim imenima i da verifikuju njihove profile prije nego što korisnicima bude dozvoljeno da ostavljaju kometare na njima. Komentari na portalima sa vijestima će takođe morati prethodno da registruju korisnike pre nego što se njihovi kometari pojave na sajtu.

Pojedini sajtovi su već počeli da od korisnika traže potvrdu identiteta putem brojeva mobilnih telefona, koji su povezani sa njihovim ličnim kartama. Oni koji odbiju registraciju neće moći da kometarišu.  Kineska Administartivna agencija za sajberprostor je saopštila da se ovekve mjere preduzimaju zbog borbe protiv lažnih vijesti, pošto su komentari doprinosli “širenju neistina i glasina, nepristojnog govora i nelegalinih informacija”.

Svi komentari ove odluke, koji su se mogli naći na mreži Weibo – kineskoj verziji Twittera, hvalili su ovaj potez vlasti.  Odluka o obaveznoj registraciji jedna je od nekoliko donesnih poslednjih mjeseci, u pokušaju da se ograniči sloboda govora na internetu.

Tako je u julu zabranjan striming uživo, kao pristup VPN mrežama kojima su se mnogi služili za pristup popularnim stranim sajtovima koji su blokirani u Kini (kao što su Google, Facebook i Twitter).

 

Izvor: Mashable

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top