Kina razvija najmoćniji računar na svijetu | Ekonomist

Kina razvija najmoćniji računar na svijetu

Kineski naučnici razvijaju supermoćni računar koji će moći obaviti trilion (1 000 000 000 000 000 000) operacija u sekundi i tamošnji naučnici tvrde da će to biti najmoćnija ‘mašina’ na svijetu.

Računar je već nazvan Tianhe-3, a njegov dolazak najavio je novinarima na marginama 19. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine Meng Xiangfei, jedan od šefova Nacionalnog superračunarskog centra.

Biće to, kako je rekao, deset puta brži računar od trenutno najbržeg na svijetu, moći će komunicirati sa visokim stupnjem inteligencije, ali takođe i biti korisno u tradicionalnim industrijama poput metalne, stvarajući biznis modele te kreirajući, na primjer, projekte za čitave male ‘pametne’ gradove.

Godišnje 600.000 novih diplomaca

“On će podržavati razvoj zdravije, moćnije i digitaliziranije Kine”, poručio je Xiangfei, kako prenosi Tanjug.

Upravo sada, kako je objasnio, Tianhe-1, prvi kineski kvadrillijunski računar opslužuje više od 1.600 istraživačkih instituta u više od 20 kineskih provincija.

“Kina namjerava da postane najmoćnija tehnološka sila u svijetu do 2035.”, dodao je, navodeći da svake godine izađe sa studija više od 600.000 novih diplomaca obučenih za najviše tehnologije.

On kaže i da će Kina nastaviti da ulaže u nova naučna i tehnološka dostignuća te navodi kako je vrlo zadovoljan što njegova zemlja postaje inovacijski i tehnološki snažna nacija.


 

Izvor: Aljazeera

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top