Kina: Rast niži, inflacija takođe | Ekonomist

Kina: Rast niži, inflacija takođe

Peking — Inflacija u Kini se u decembru na godišnjem nivou blago oporavila na 1,5 odsto, jer sporiji privredni rast druge najveće privrede drži pod kontrolom skok cijena.

Najnovije povećanje potrošačkih cijena u skladu je sa tržišnim očekivanjima i označava rast sa petogodišnjeg minimuma od 1,4 odsto iz novembra, navodi se u saopštenju kineskog Nacionalnog biroa za statistiku, prenosi agencija Frans pres.

U čitavoj 2014. godini, inflacija u Kini je iznosila dva odsto, što je pad sa 2,6 odsto iz 2013. godine i ispod ciljane inflacije vlade od oko 3,5 odsto.

Indeks proizvođačkih cijena – kao mjerilo cijena robe u fabrikama – pao je za 3,3 odsto na godišnjem nivou, navodi se u odvojenom saopštenju kineskog biroa, i dodaje da je to najveće smanjenje od septembarskog pada od 3,6 odsto.

Kako podsjeća francuska agencija, privreda Kine je u trećem prošlogodišnjem kvartalu ostvarila rast od 7,3 odsto, što je najsporiji tempo rasta od 2009. godine kada je globalna finansijska kriza bila na vrhuncu.

“Smatram da kineska vlast mora biti opreznija zbog rasta rizika od deflacije”, izjavio je ekonomista banke ANZ, Liju Li-Gang.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top