Kina poziva svijet na ujedinjenje protiv protekcionizma SAD-a | Ekonomist

Kina poziva svijet na ujedinjenje protiv protekcionizma SAD-a

Kineski državni mediji preduhitrili su američke trgovinske sankcije u četvrtak pozvavši druge zemlje da se “čvrsto postave” protiv “protekcionističkih” mjera Washingtona.

“Budući da se čini kako će se SAD i dalje ponašati na taj način, druge zemlje trebale bi se prestati nadati da će biti pošteđene njihovih protekcionističkih poteza i biti rezolutnije u čvrstom postavljanju protiv SAD-a”, piše China Daily.

Dok bi američke carine u prvom razdoblju povećale američki rast BDP-a i usporile kineski ekonomski rast takođe bi usporile svjetski ekonomski rast, piše list navodeći istraživanje banke China International Capital Corporation.

Američki predsjednik Donald Trump priprema se objaviti u četvrtak nove sankcije protiv Kine nakon višemjesečne istrage o navodnoj kineskoj krađi intelektualnog vlasništva, rekla je Bijela kuća.

Mjere bi mogle uključiti carine između 30 i 60 milijardi dolara kao i ograničenja ulaganja, objavili su američki mediji.

Prije dvije nedjelje, Trump je uveo carine na uvoz čelika i aluminijuma, što kineski trgovinski stručnjaci opisuju kao “bezobziran napad” na multilateralni trgovinski sistem.

Kineski premijer Li Keqiang upozorio je u utorak da “niko neće izaći kao pobjednik u trgovinskom ratu” te da se Peking nada da će se Washington ponašati “racionalno”.


 

Izvor: Lider/Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top