Kina povećava vojni budžet za sedam odsto | Ekonomist

Kina povećava vojni budžet za sedam odsto

Kina će povećati vojni budžet za sedam odsto u ovoj godini, saopštila je danas vlada, čime se nastavlja trend smanjenog rasta potrošnje za odbranu uprkos regionalnim tenzijama zbog Južnog kineskog mora i drugih problema, navela je agencija AP.

Ukupna potrošnja za odbranu činiće oko 1,3 odsto projektovane stope rasta bruto domaćeg proizvoda u 2017, rekla je portparolka vlade Fu Jing na konferenciji za novinare.

Precizne podatke o iznosu saopštiće premijer Kine Li Kećijang u obraćanju Nacionalnom narodnom kongresu u nedjelju.

Fu je ponovila tvrnju da kineska vojska služi isključivo za odbranu i da predstavlja snagu stabilnosti u Aziji.

“Zalažemo se za dijalog i mirna rješenja, dok u isto vrijeme moramo da posjedujemo sposobnost da odbranimo naš suverenitet i interese”, rekla je ona.

Kako navodi AP, Kina planira da smanji broj zaposlenih u vojsci za 300.000 do kraja godine.

Vojni budžet Kine godinama je bio drugi po vrijednosti na svijetu, iako je i dalje daleko iza američkog. Prema procjenama, iznosiće oko 145 milijardi dolara.

Predsjednik SAD Donald Tramp zatražio je povećanje vojnog budžeta za 10 odsto u ovoj godini, čime bi se dodalo 54 miliona dolara budžetu koji je u 2016. iznosio oko 500 milijardi dolara.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top