Kina postala najveći trgovinski partner Njemačke | Ekonomist

Kina postala najveći trgovinski partner Njemačke

Kina je prošle godine prvi put postala najveći trgovinski partner Njemačke, pretekavši SAD, koje su pale na treće mjesto iza Francuske, prema današnjim podacima federalne statističke službe Destatis, u koje je imala uvid agencija Reuters.

Ukupna njemačka trgovinska razmjena sa Kinom porasla je na 170 milijardi eura prošle godine, pokazuju podaci Destatisa.

Ovakav razvoj će, ocjenjuje britanska agencija, vjerovatno pozdraviti njemačka vlada, koja je sebi stavila u zadatak da zaštiti globalnu slobodnu trgovinu nakon što je američki predsjednik Donald Trsmp zaprijetio uvođenjem visokih carina na uvoz, a njegov glavni savjetnik za trgovinu optužio Njemačku da koristi slab euro za podsticanje izvoza.

Njemački vicekancelar Zigmar Gabrijel čak predlaže da Evropska unija preusmjeri svoju ekonomsku politiku prema Aziji, ukoliko Trampova administracija bude slijedila protekcionističku politiku.

“S obzirom na protekcionističke planove novog američkog predsjednika, trebalo bi očekivati dodatno jačanje trgovinskih veza između Njemačke i Kine”, navelo je njemačko trgovinsko udruženje BGA u reagovanju na aktuelne promjene.

China telecom giant Huawei profits increase 33 per cent

Susjedna Francuska je ostala drugi najvažniji poslovni partner Njemačke sa trgovinskom razmjenom u iznosu od 167 milijardi eura. Sjedinjene Države su zauzele treće mjesto sa 165 milijardi eura.

SAD su 2015. godine izbile na prvo mjesto kao najveći njemački trgovinski partner, potisnuvši Francusku prvi put posle 1961, zahvaljujući usponu američke ekonomije i slabijem euru, navodi Rojters.

Gledajući samo izvoz, Sjedinjene Države su i dalje bile najveći klijent za proizvode “Made in Germany” u 2016. godini, sa kupljenom robom iz najveće evropske privrede u vrijednosti oko 107 milijardi eura.

Francuska je ostala drugo najvažnije pojedinačno izvozno tržište za njemačku robu sa iznosom od 101 milijarde eura, pokazuju podaci Destatisa. Britanija je bila na trećem mjestu, sa uvozom njemačke robe u vrijednosti od 86 milijardi eura.

Sa Britanijom je ostvaren najveći bilateralni trgovinski suficit, budući da je njemački izvoz nadmašio uvoz iz Ujedinjenog Kraljevstva za više od 50 milijardi eura, utvrdili su statističari. Drugi najveći trgovinski suficit je ostvaren sa SAD, gde je njemački eksport bio veći za 49 milijardi eura od uvoza iz te zemlje.

To znači da su Velika Britanija i SAD zajedno imale udio od otprilike 40 odsto u rekordnom njemačkom trgovinskom višku od 252,9 milijardi eura u 2016.

Ovi podaci će vjerovatno podgrijati debatu o njemačkim izvoznim rezultatima, njenom trgovinskom suficitu i globalnim ekonomskim neravnotežama uoči sastanka ministara finansija i guvernera centralnih banaka G20 u Baden-Badenu sredinom marta, ocjenjuje Rojters.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top