Kina postala najveći američki kreditor

Kina postala najveći američki kreditor

Kina je na kraju marta postala najveći kreditor Sjedinjenih Američkih Država, pošto je povećala ulaganja u američke državne obveznice sa bilion i 223,7 milijardi na bilion i 261 milijardi dolara.

Na popisu američkih kreditora Peking je prestigao Tokio. Zaduženost SAD prema Japanu povećala se sa bilion i 224,4 milijardi na bilion i 226,9 milijardi dolara, prenosi Interfaks.

Među deset najvećih vlasnika američkog duga spadaju još Irska, Švajcarska, Velika Britanija, Hong Kong, Luksemburg i Tajvan.

Među kreditorima SAD, Rusija se na kraju marta ove godine spustila sa 18. na 19. poziciju, propustivši ispred sebe Njemačku. Ulaganja Moskve u američke državne obveznice smanjuju se već šest mjeseci uzastopno.

Iznos duga SAD prema ruskom Ministarstvu finansija u februaru se smanjio za 12,6 milijardi dolara. U martu je ova brojka porasla za 300 miliona i iznosila je 69,9 milijardi dolara.

 

Izvor: SEEbiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top