Kina `pogurala` cijenu nafte | Ekonomist

Kina `pogurala` cijenu nafte

Cijene nafte ponovo su porasle na međunarodnim tržištima, nadomak 55 dolara za barel, nakon što je kineska centralna banka preduzela dodatne mjere kako bi ojačala likvidnost i time podstakla rast privrednih aktivnosti.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla 83 je centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 54,99 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po cijeni od 49,05 dolara, odnosno 60 centi više.

U srijedu su cijene nafte pale na londonskom tržištu 5,5 odsto, a smanjene su i u SAD, pritisnute oštrim skokom zaliha u Sedinjenim Državama, koje su prošle nedjelje porasle za 6,3 miliona barela.

“Moraćemo ipak malo pričekati na dugotrajniju promjenu cjenovnog trenda na naftnim tržištima”, konstatuje Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka, dodajući da za sada nema osnova za održivi oporavak cijena.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na internetu objavila da je cijena barela njene nafte u srijedu iznosila 52,22 dolara, što znači da je porasla 45 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

 

Izvor: Seebiz
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top