Kina planira da uloži 500 milijardi dolara u brze pruge | Ekonomist

Kina planira da uloži 500 milijardi dolara u brze pruge

Kineska vlada namjerava da do 2020. godine uloži 500 milijardi dolara u obnovu i proširenje mreže brzih pruga, u sklopu petogodišnjeg plana ulaganja u javnu infrastrukturu usmjerenog na podršku ekonomskog rasta, pišu svjetski mediji.

Službeni Peking želi da proširi mrežu brzih pruga na ukupno 30 hiljada kilometara i poveže tim komunikacijama više od 80 odsto velikih gradova, navodi Associated Press. Trenutno Kina ima 19 hiljada kilometara brzih pruga. Planom se takođe želi obnoviti dio postojećih pruga te ubrzati izgradnja mreže prema slabije razvijenim dijelovima zemlje. “Ukupno Kina planira do 2020. uložiti 504 milijarde dolara u izgradnju brzih pruga. Vjerujemo da će se ulaganje s vremenom isplatiti s obzirom na očekivani snažan rast broja putnika i protoka roba i usluga”, rekao je zamjenik ministra saobraćaja Jang Judong na brifingu za medije a prenosi Russia Today. Vlada planira da pozove i privatne investitore da učestvuju u finansiranju izgradnje i obnove međugradskih i regionalnih linija, dodao je.

Ekonomski rast u Kini usporio je u zadnjih šest godina paralelno nastojanjima vlasti da prebace težište s proizvodnje i izvoza na potrošnju i time kreiraju samoodrživ ekonomski model. U protekle dvije godine naveliko se ulagalo u autoceste i drugu infrastrukturu. U srijedu otvorena je i nova superbrza željeznička linija koja povezuje finansijski centar Šangaj na istoku s Kunmingom, središtem slabije razvijene provincije Junan na jugozapadu zemlje. Linija je duga 2,252 kilometra i prolazi kroz pet provincija, uz skraćeno vrijeme putovanja s nekadašnjih 35 na 11 sati. Očekuje se da će druga ekonomija svijeta ove godine dosegnuti zacrtanu stopu rasta između 6,5 i sedam odsto. Podaci pokazuju da su aktivnosti u industriji, te potrošnja i investicije stabilno rasle u oktobru i novembru, uz naglo ubrzanje aktivnosti u uslužnim djelatnostima. I pored zabrinutosti pojedinih stručnjaka, kineski čelnici s pouzdanjem očekuju dobre ekonomske rezultate. Kineski predsjednik Si Đinping je kazao da će glavni ekonomski ciljevi u ovoj godini biti ispunjeni te da će se pozitivni trendovi nastaviti i u 2017.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top