Kina otvorila za strance tržište obveznica | Ekonomist

Kina otvorila za strance tržište obveznica

Kina je otvorila za strane investitore tržište obveznica vrijedno 10 hiljada milijardi dolara.

To je najnoviji potez u okviru liberalizacije tržišta koju Peking sprovodi u nastojanju da privuče veći priliv sredstava budući da se bori sa usporavanjem ekonomskog rasta, prenosi agencija AFP.

Novi kanal za priliv svježeg kapitala ide preko Hong Konga, trećeg najvećeg svjetskog tržišta obveznica posle Sedinjenih Država i Japana, na kome će “kvalifikovani investitori” moći da kupuju dužničke hartije u Kini.

Kvalifikovani ulagači uključuju centralne banke, suverene investicione fondove i druge velike finansijske institucije, prema saopštenju Narodne banke Kine i monetarnih vlasti Hong Konga, koje su u nedjelju zajednički najavile tu platformu.

U zajedničkom saopštenju je navedeno da je sporazum o “konektovanju tržišta obveznica” između Hong Konga i kopnenih kineskih berzi od ponedjeljka “eksperimentalno operativan”.

Saopštenje je došlo za vrijeme vikenda, tokom kojeg su Hong Kong i Kina obiležili 20. godišnjicu od britanskog vraćanja južnog kineskog finansijskog centra u nadležnost Pekinga 1997. godine.

“Povezivanje tržišta obveznica je važan potez za centralnu vladu da podrži razvoj Hong Konga i unaprijedi saradnju između kontinentalnog dela (Kine) i Hong Konga”, poručili su danas iz Narodne banke Kine.

To će “unaprijediti dugoročni prosperitet i stabilnost Hong Konga i obezbijediti povoljniji investicioni kanal za inostrane ulagače. To će takođe omogućiti kontinuirani napredak u otvaranju kineskog finansijskog tržišta”, dodaje se u saopštenju.

Rastuće kinesko tržište obveznica je bilo gotovo nedostižno za strane ulagače, koji trenutno drže manje od 1,5 odsto obveznica emitovanih u Kini, prema procjenama agencije “Bloomberg”.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top