Kina osniva novu ekonomsku zonu van Pekinga | Ekonomist

Kina osniva novu ekonomsku zonu van Pekinga

Posljednji u nizu pokušaja Kine da redukuje saobraćaj, smanji zagađenost vazduha i rast stanovništva u prenaseljenom Pekingu rezultirao je uspostavljanjem nove specijalne ekonomske zone van Pekinga slične onim koje su osnovane u Šendženu i Šangaju.

Kineska vlada je saopštila da je ovo jedan od napora da se smanji pritisak na glavni grad. Taj potez predstavlja “veliku istorijsku i stratešku odluku” Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i kineskog predsjednika Si Đinpinga, prenijela je agencija Sinhua.

Nova oblast Sjungan, koja se nalazi 100 kilometara jugozapadno od centra Pekinga, biće rival južnoj specijalnoj ekonomskoj zoni Šendžen, uspostavljenoj osamdesetih godina, i zoni Pudong u Šangaju, osnovanoj devedesetih.

Smještena između Pekinga i lučkog grada Tjencin i glavnog grada pokrajine Hebej, Šidjadžuanga, zona će naposljetku biti proširena na 2.000 kvadratnih kilometara, piše u saopštenju.

Kineske vlasti se nadaju da će ta zona predstavljati novi centar za rast druge po veličini ekonomije u svijetu.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top