Kina obara rekord rasta | Ekonomist

Kina obara rekord rasta

Proizvodnja u Kini je u avgustu imala najveći rast u posljednja 22 mjeseca, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci.

Rast proizvodnje mogao bi biti znak da se druga najveća svjetska privreda stabilizovala zahvaljujući državnim podsticajima.

Indeks nabavki u privredi kineske Federacije za logistiku i narudžbine koji se fokusira na velika državna preduzeća, porastao je u avgustu na 22-mjesečni rekord od 50,4 poena s 49,9 u julu. Vrijednosti iznad 50 poena ukazuju na rast.

Sličan indeks privatne kompanije Caixin/Markit, koji je zasnovana na rezultatima manjih privatnih kompanija, pao je u avgustu na 50,0 s 50,6 poena prethodnog mjeseca, ali je to i dalje druga najviša vrijednost tog indeksa od 2014. godine.

Podaci o kineskom ogromnom proizvodnom sektoru se pažljivo prate kao znaci o stanju kineske privrede koja bi trebalo da ostvari postojani rast od 6,7 odsto u drugom tromjesečju, što je najniži rast od finansijske krize 2008, uprkos podsticajima države.

Na napore kineskih vlasti da podupru trgovinu i spriječe smanjene broja zaposlenih u izvoznom sektoru negativno je uticala slaba globalna potražnja za odećom, igračakama i elektronikom napravljenim u Kini.

 

Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top