Kina novi lider naftnog uvoza | Ekonomist

Kina novi lider naftnog uvoza

Singapur — Kina je u aprilu prvi put pretekla SAD kao najveći svjetski uvoznik sirove nafte, a procjene su da će njena kupovina ostati snažna uprkos usporavanju privrede.

Porast kineskog uvoza nafte dolazi kao iznenađenje, budući da je privredni rast druge najveće svjetske privrede u krizi i da je očekivan pad tražnje nafte.

Ipak, niske cijene nafte i serija rezanja kamatnih stopa uzrokovali su da tražnja nafte u Kini snažno poraste, ocjenjuje britanska agencija, a kinesko liderstvo će imati dalekosežne posljedice po globalna tržišta nafte.

Kineski uvoz sirove nafte u aprilu je dostigao rekordnih 7,4 miliona barela dnevno, zbog čega su SAD, sa aprilskim uvozom od 7,2 miliona barela dnevno, izgubile poziciju najvećeg svjetskog uvoznika nafte.

Iako bi se Kina u narednim mjesecima mogla vratiti na drugu poziciju, očigledno je da, na trajnoj bazi, ona ide u smjeru preticanja SAD kao najvećeg svjetskog uvoznika nafte, smatra Rojters.

Kina je već najveći svjetski potrošač energenata, a sa preticanjem SAD, Kina je postala vodeći korisnik svih sirovina, uključujući ugalj, rudu gvozđa i većinu metala, što bi, kako ocjenjuje Rojters, moglo imati dalekosežne posljedice po tržišta koja nastavljaju da se okreću od zapada ka istoku.

“Činjenica da je najveći svjetski uvoznik nafte će donijeti Kini dodatnu kupovnu moć. Angažovanost Kine na Bliskom istoku će nastaviti da se mijenja i ona više neće biti mali igrač”, izjavio je član Nacionalnog univerziteta Singapur, Filip Endru-Spid.

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top