Kina neće pregovarati o ključnim interesima | Ekonomist

Kina neće pregovarati o ključnim interesima

Kina bi pozdravila uspješan ishod predstojećih trgovinskih pregovora sa SAD, ali je u potpunosti spremna na sve ishode i neće pregovarati o ključnim interesima.

To je izjavio neimenovani zvaničnik kineske vlade povodom dolaska američke trgovinske delegacije u Peking.

On je naglasio da razgovori moraju da budu održani na ravnopravnoj osnovi i na obostranu korist i poručio da Peking neće popustiti ni pred kakvim trgovinskim prijetnjama Vašingtona niti će prihvatiti bilo kakve preduslove za razgovore, preneo je Rojters.

Američka trgovinska delegacija na najvišem nivou boraviće u četvrtak i petak u Pekingu, u vrijeme kada traje spor između dvije najveće svjetske ekonomije.

Američki predsjednik Donald Tramp zaprijetio je da će uvesti tarife na kinesku robu u vrijednosti od do 150 milijardi evra kako bi kaznio Kinu zbog zahtjeva za zajednički poduhvat i drugih politika koje, tvrdi Tramp, primoravaju američke kompanije da predaju svoje intelektualno vlasništvo kineskim konkurentima, koje podržava država.

Kina je negirala da primorava kompanije da prenose tehnologiju i obećala je da će odgovoriti na bilo kakve američke tarife.

“U slučaju trgovinskog rata, imamo mnogo veću mogućnost da izdržimo (posljedice) nego SAD”, tvrdi neimenovani zvaničnik.


Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top