Kina najveći uvoznik sirove nafte, SAD na drugom mjestu

Kina najveći uvoznik sirove nafte, SAD na drugom mjestu

Prošlog je mjeseca kineski uvoz sirove nafte dosegao rekordnih gotovo 7,4 miliona barela dnevno, čime je Kina prestigla SAD koje su u aprilu uvozile 7,2 miliona barela dnevno, pokazuju podaci Reutersa.

Kina je u ovogodišnjem aprilu po prvi put istisnula SAD s mjesta najvećeg svjetskog uvoznika nafte i očekuje se da će njene kupovine ‘crnog zlata’ ostati značajne uprkos usporavanju privrede, uz dalekosežne posljedice po globalna naftna i robna tržišta. Skok kineskog uvoza iznenadio je zbog posustajanja druge po veličini svjetske privrede, koje je podstaklo očekivanja da će usporiti i potražnja za naftom. Pa ipak, niske cijene nafte, uz seriju sniženja kamatnih stopa u Kini, uključujući najnoviju preko vikenda, koja ima za cilj poboljšati rast, činioci su koji podstiču potražnju.

Iako će Kina možda ponovno pasti na drugo mjesto u narednim mjesecima, bez sumnje je na putu da SAD-u trajno oduzme titulu vodećeg svjetskog uvoznika sirove nafte, napominje Reuters.

Kina je već najveći svjetski potrošač energenata, s tim da je nafta definitivno najveće tržište za trgovanje energentima. Prestizanje SAD-a značilo bi da je Kina vodeći potrošač gotovo svih roba, uključujući ugalj, željezo i većinu metala, sa dugoročnim posljedicama za svjetska tržišta, uz pomjeranje težišta sa zapada prema istoku.

Izvor:Lider

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top