Kina može doprinijeti globalnom napretku

Kina može doprinijeti globalnom napretku

Peking — Izvršna direktorka MMF Kristin Lagard ocijenila je danas da je ekonomsko usporavanje Kine legitimno i da Peking može da doprinese globalnom napretku.

Lagardova je na otvaranju Kineskog razvojnog foruma u Pekingu odala priznanje Kini na njenom radu na izgradnji pravnog sistema i u borbi protiv zagađenja.

Ona je dodala da pozdravlja pokušaje Kine da poveća investicije u inostranstvu, aludirajući na novu Azijsku infrastrukturnu investicionu banku, koju predvodi Kina.

“Kina krči put budućem angažmanu sa svijetom putem investicija, trgovine i većeg učešća u multilateralnom dijalogu”, istakla je Kristin Lagard.

Kina je prošle godine uspostavila regionalnu kreditnu banku s početnim kapitalom od 50 milijardi dolara i ciljem da finansira izgradnju puteva i druge infrastrukture.

Kineski vicepremijer Džang Gaoli rekao je na forumu da su zaštita životne sredine i održivi razvoj prioriteti njegove zemlje.

On je istakao da bi Kina “trebalo uvijek da na značajno mjesto u svojoj agendi stavlja životnu sredinu i njen ekološki sistem”.

Kao budući smjer razvoja Kine naveo je razvoj bez ugljen-dioksida, takozvanu zelenu ekonomiju i održivi razvoj.

Kineski razvojni forum je godišnje okupljanje stručnjaka, poslovnih ljudi i predstavnika multilateralnih organizacija.

 

Izvor: Beta

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top