Kina kupuje 200.000 eko-autobusa

Kina kupuje 200.000 eko-autobusa

Peking — Na ulicama Kine je ove godine znatno više električnih i hibridnih automobila.

Vlasti planiraju da do 2020. godine povećaju broj vozila na alternativni pogon koja se koriste za javni prevoz.

Ministarstvo saobraćaja saopštilo je u srijedu da će tokom narednih pet godina kupiti 200.000 autobusa koji koriste alternativno gorivo, kao i još 100.000 taksija.

Prošle godine je na ulicama Kine bilo 15.000 novih autobusa na alternativni pogon.

Prema podacima vlade, izduvni gasovi iz vozila čine 30 odsto zagađenosti vazduha u Pekingu.

Prodaja automobila koji ne koriste benzin takođe je porasla prethodnih mjeseci, jer Kina nudi poreske olakšice i druge pogodnosti kako bi ohrabrila korišćenje električnih i hibridnih vozila i time doprinijela smanjenju zagađenja vazduha.

U januaru i februaru je prodato 5.996 električnih automobila, što je 4,2 puta više nego u istom periodu prošle godine, podaci su Kineskog udurženja proizvođača automobila. U prva dva mjeseca 2015. prodato je i 6.444 hibridnih automobila, 2,2 puta više nego godinu dana ranije.

Rast prodaje vozila na alternativni pogon koči nedostatak stanica za njihovo punjenje i druge infrastrukture, ali i činjenica da je njihova cijena, sa uključenim subvencijama, i dalje dva puta veća od sličnog modela automobila koji koristi benzin.

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top