Kina je najveći svjetski proizvođač gvožđa i čelika | Ekonomist

Kina je najveći svjetski proizvođač gvožđa i čelika

Kina će biti najveći svjetski proizvođač čelika i gvožđa i u narednih sto godina, predviđa Li Sinćuang, potpredsjednik Kineskog udruženja za gvožđe i čelik, i predsjednik Instituta za planiranje i istraživanja u metalurškoj industriji, piše kineski Narodni dnevnik (People's Daily).
Kina trenutno ima kapacitete za proizvodnju više od 800 miliona tona sirovog čelika godišnje. Ukupna proizvodnja sirovog čelika u toj zemlji  je prošle godine iznosila 50,3 odsto ukupne svjetske produkcije koja je dostigla 1,6 milijardi tona, prema statističkim podacima.
Potrošnja čelika i gvožđa u Kini dostigla je najviši nivo od 702 miliona tona 2014. godine, ali naredne godine smanjena na 664 miliona tona. Podaci za prošlu godinu pokazuju, međutim, ponovni blagi rast potrošnje na 673 miliona tona, što je povećanje za 1,3 odsto na godišnjem nivou.
Stručnjaci objašnjavaju da je taj zaokret podstaknut razvojem infrastrukture, kao i razvojem automobilske i industrije nekretnina.
Li navodi da je globalno tržište čelika i gvožđa prenijeto u Kinu, a tome je, smatra on, doprinio ekonomski razvoj i tehnološki napredak zemlje. Dodaje, takođe, da su industrija čelika i gvožđa među najkonkurentnijim sektorima u domaćoj industriji.
Taj sektor je dostigao, kako kaže, visoke standarde u pogledu kvaliteta, cijene, obima, usluge i brenda.
Kina je prošle godine uložila ogromne napore da smanji višak kapaciteta u industriji čelika. Zemlja je najavila prošle godine planove za smanjenja 100 do 150 miliona tona viška kapaciteta u toj industriji u narednih pet godina.
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top