Kina i Kazahstan na `Svjetlom Putu svile` | Ekonomist

Kina i Kazahstan na `Svjetlom Putu svile`

Kineski predsjednik Xi Jinping i njegov kazahstanski kolega Nursultan Nazarbajev dogovorili su usklađivanje razvojne strategije dviju zemalja, u cilju zajedničkog prosperiteta.

“Spremni smo da uskladimo inicijative Ekonomskog pojasa Puta svile s kazahstanskom novom ekonomskom politikom Svjetlog puta, kako bi se postigao zajednički razvoj i prosperitet na temelju jednakosti i recipročnosti”, rekao je Xi tokom razgovora.

Prisjećajući se svoje prve posjete Kazakhstanu 2013, kada je spomenuo inicijativu Ekonomskog pojasa Puta svile, Xi je izjavio kako je kineska strana imala visoko mišljenje o saradnji između dvije zemlje u izgradnji toga pojasa.

Rekao je kako bi Kina i Kazahstan trebali da nastave jačanje saradnje u infrastrukturi, energetici, finansijama, bezbjednosti i kulturnim i međuljudskim razmjenama.

Ponavljajući Xijeve reči, Nazarbajev je izjavio kako Kazahstan podržava kinesku inicijativu i da je spreman da bude važan partner Kine u izgradnji pojasa Puta svile.

Kazahstan će s Kinom raditi na povezivanju strategije Svjetlog puta s izgradnjom Pojasa, sarađivaće u trgovini, industrijskim kapacitetima, energetici i tehnologiji, izjavio je Nazarbajev.

Izvor: SEEbiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top