Kina i dalje privlači strane investitore

Kina i dalje privlači strane investitore

Peking — Priliv direktnih stranih investicija u Kini je u martu porastao, dok su kineske investicije u inostranstvu znatno usporile, pokazali su zvanični podaci.

DSI u Kini su u martu porasle 2,2 odsto na godišnjem nivou, na 12,4 milijarde dolara, što je ubrzanje u odnosu na februarski skok od 0,9 odsto, saopštilo je kinesko ministarstvo trgovine, a prenosi agencija Frans pres.

U prva tri mjeseca 2015. godine, DSI u Kini su porasle 11,3 odsto na 34,88 milijardi dolara, navodi se u saopštenju ministarstva.

Sa druge strane, kineske investicije u inostranstvu su u posmatranom mjesecu porasle 0,4 odsto na godišnjem nivou, na 8,39 milijardi dolara, dok su u prvom tromjesečju skočile 29,6 odsto, na 25,79 milijardi dolara.

Kada je riječ o čitavoj prošloj godini, Kina je iz inostranstva privukla investicije u vrijednosti od 119,6 milijardi dolara, dok su kineska ulaganja van zemlje dostigla vrijednost od 102,9 milijardi dolara, čime je prvi put premašena cifra od 100 milijardi dolara.

Privreda Kine je u 2014. godini ostvarila rast od 7,4 odsto, što je najsporiji privredni rast od 1990. godine, navodi Frans pres.

Investicije Evropske unije u Kini su u prvom tromjesečju porasle za 30,2 odsto na godišnjem nivou, na ukupno 2,02 milijarde dolara.

Investicije iz Saudijske Arabije porasle su skoro 800 odsto, na 240 miliona dolara, dok su investicije iz Japana, sa kojom Kina vodi teritorijalni spor, pale 12,3 odsto na 1,06 milijardi dolara. Investicije iz SAD su, takođe, smanjene za 40,4 odsto na 620 miliona dolara, dok su iz grupe ASEAN (zemlje Jugoistočne Azije) pale 31,2 odsto, na 1,35 milijardi dolara.

Istovremeno, kineske investicije u EU su u prvom tromjesečju 2015. bile osam puta veće nego u istom periodu lani, i dostigle su vrijednost od 3,54 milijarde dolara. Dalje se navodi i da su porasle kineske investicije u zemljama ASEAN-a, Hong Kongu, SAD i Rusiji, dok su ulaganja u Australiju i Japan smanjena.

Izvor:Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top