Kina Grčkoj: Dajte luke, ulagaćemo | Ekonomist

Kina Grčkoj: Dajte luke, ulagaćemo

Peking — Premijer Kine Li Kećeng zatražio je od grčkog kolege Aleksisa Ciprasa da podrži ulaganje Kine u najveću grčku luku.

Li Kećing se oglasio posle informacije da je grčka vlada otkazala privatizaciju luke Pirej.

Kina, međutim, nije potvrdila medijske izveštaje da će grčki premijer posjetiti Peking, nakon što je jedan neimenovani zvaničnik iz grčke vlade rekao da je Cipras dobio poziv da posjeti kinesku prijestonicu, prenosi agencija Frans pres.

U telefonskom razgovoru sa Ciprasom, Li je poručio da su kineske investicije u luku Pirej doprinijele rastu zapošljavanja u Grčkoj.

“Nadamo se da će obje strane ispuniti svoja obećanja. Kina je spremna da sarađuje sa Grčkom na pretvaranju luke Pirej u most između Kine i Evrope”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Cipras je kineskom kolegi poručio da je luka Pirej veoma važna za grčku ekonomiju i predstavlja vodeći projekat saradnje između dvije zemlje. Cipras je pozdravio povećanje kineskih investicija u Grčkoj, izjavila je portparol ministarstva, Hua Čunjing.

Grčka vlada je juče saopštila da ostaje pri planiranoj obustavi privatizacije dvije vodeće luke, Pireja i Soluna, opovrgnuvši pisanje pojedinih medija da se premišlja o toj odluci.

Kineska kompanija Kosko upravlja sa dva lučka terminala za utovar tereta u pirejskoj luci, a prema prošlogodišnjem programu privatizacije ušla je u uži izbor za kupovinu 67 odsto udjela u luci. Zvanična Atina, pak, poručuje da nije protiv davanja koncesije kineskoj kompaniji, već da samo ne želi da proda luku.

Grčki ministar odbrane Panos Kamenos je ove nedjelje rekao da bi Atina mogla da se okrene Pekingu za podršku, ukoliko Evropska unija odbije preispitivanje obaveza Grčke prema međunarodnim kreditorima.

Kamenos je u utorak upozorio je da će, ukoliko pregovori sa eurozonom budu neuspješni, Grčka preći na “plan B”, koji podrazumeva obraćanje Kini, Rusiji ili SAD za finansiranje.

 Izvor: Tanjug

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top