Kina garantuje za uloge do 80.000€

Kina garantuje za uloge do 80.000€

Peking — Kina će 1. maja lansirati šemu osiguranja depozita da bi zaštitila klijente banaka, saopštila je vlada u Pekingu.

Osiguranje depozita zaštitiće prava deponenata, ublažiti finansijske rizike i doprinijeti očuvanju finansijske stabilnosti, navodi vlada, a prenosi agencija Frans pres.

Dugo očekivani plan, najavljen u novembru, mogao bi da primora kineske banke, mahom državne, da posluju u skladu sa tržišnim principima i budu konkurentnije, navode analitičari.

Šema osiguranja depozita otvara mogućnost da će kineske vlasti dozvoliti problematičnim bankama da bankrotiraju, iako analitičari vjeruju da će vlada spasiti posrnule banke da bi spriječila proteste društva.

Prema šemi, maksimalna kompenzacija za deponente biće 500.000 juana (81.400 dolara). Kineski državni mediji pišu da će šema pokriti 99 odsto deponenata u zemlji.

Kina ima veliku bazu depozita, budući da štediše imaju ograničene mogućnsoti za investiranje. Prema podacima centralne banke, depoziti u domaćoj valuti su na kraju prošle godine iznosili 114 biliona juana.

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top