Kina: Fluktuacije na berzi | Ekonomist

Kina: Fluktuacije na berzi

Više od polovine kineskih kompanija čijim se akcijama trguje na tamošnjim berzama, suspendovalo je trgovanje zbog nestabilnosti i velikog gubitka vrijednosti.

Najmanje 1.430 od 2.800 listiranih kompanija obustavilo je trgovanje dok tržište nastavlja nevjerovatnu fluktuaciju, prenosi Si-En-En pozivajući se na državne medije u Kini.

Kompanije – uglavnom male i srednje, očigledno ispoljavaju nervozu zbog velikih promjena vrijednosti svojih akcija na berzi.

Akcije kompanija mogu biti suspendovane iz trgovanja mjesecima, čak i godinama – sve je stvar regulatornog odobrenja . Dok to čine, preduzeća još mogu naći neku odbranu od nestabilnosti, ali moguće je da samo odlažu neizbježno .

Akcije u Šangaju su pale više od 30 odsto za manje od mjesec dana, od 12. juna, nakon što su dostigle nevjerovatne vrijednosti. U jednom momentu, Šangajski kompozitni indeks skočio je za 60 odsto, a onda je krenuo pad.

Od 12. Juna, Šangajski kompozitni indeks izgubio je 32 odsto vrijednosti, dok je drugi indeks Šenžen, koji se često poredi sa američkim Nasdacom, pao za 41 odsto.

Kineska vlada je pokušala da stabilizuje tržište, ali se čini da su ti napori imali malo efekta – tržišta su ostala krajnje nestabilna.

Kineske akcije potonule su u srijedu, uprkos naporima regulatora da zadrže krizu koja je izbrisala milijarde dolara sa berzi u zemlji.

Šangajski kompozitni indeks je na otvaranju pao za čak 8 odsto, da bi se pad smanjio na četiri odsto sredinom trgovanja.

“U ovom trenutku osjeća se panika na tržištu i ekspanzija iracionalnog damping akcija, što je dovelo do pada likvidnosti na berzi”, ocijenila je kineska regulatrona komisija za hartije od vrednosti.

Vlada čini sve da spasi tržišta. Centralna banka je sasjekla kamatne stope na rekordno niske nivoe, brokerske kuće su obavezane da kupe akcije vrijedne milijarde, a regulatori su suspendovali nove IPO. Međutim, investitori nisu uvjereni u uspijeh tih mjera.

Izvor: B92
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top