Kina dobila sud koji sporove rješava putem interneta | Ekonomist

Kina dobila sud koji sporove rješava putem interneta

U kineskom gradu Hangzhou, koji se nalazi na istoku Kine, otvoren je specijalni sud koji će se baviti isključivo sporovima vezanima za internet i internet trgovinu.

Sud će se baviti sporovima vezanima za online kupovinu, pružanje internet usluga, kršenja autorskih prava i online pozajmica.

Ono što je posebnost toga suda je u činjenici da će se svaki spor voditi u potpunosti online. Potrebna dokumentacija se prima elektronskim putem, a sam spor se vodi uživo putem video streama.

Grad Hangzhou je za središte novog suda izabran zbog nekoliko razloga, riječ je o gradu prozvanim “prijestolnicom internet šopinga”, u kojem svoja središta imaju kompanije Alibaba i NetEase. Takođe, radi se o gradu samo jedan sat udaljenom od Šangaja, u kojem je do sada bio zabilježen veliki broj sudskih sporova povezanih upravo sa internet trgovinom.

Službenici suda napominju da slučajeve rješavaju u vrlo kratkom roku te da sam online sud u odnosu na klasične sudove donosi smanjenje troškova i vremena utrošenog na sporove.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top