Kina će zaštiti svoje interese u slučaju američke istrage | Ekonomist

Kina će zaštiti svoje interese u slučaju američke istrage

Kineska vlada je danas kritikovala naređenje predsjednika SAD Donalda Trampa o mogućoj istrazi da li je Peking nepropisno nabavljao stranu tehnologiju i saopštila da će „preduzeti sve prikladne mere“ da bi zaštitila kineske interese.

U saopštenju ministarstva trgovine se navodi da Trampovo jučerašnje naređenje predstavlja kršenje međunarodnih trgovinskih sporazuma kao i da će Peking reagovati ako kineske kompanije budu pogođene. Nije precizirano koji su mogući odgovori.

Tramp je naložio američkim trgovinskim zvaničnicima da ispitaju da li Peking suprotno pravilima zahtijeva od stranih kompanija da predaju tehnologiju u zamjenu za pristup kineskom tržištu.

Organizacije tehnoloških kompanija su pozdravile Trampov potez ali ga je kinesko ministarsto kritikovalo kao „snažan unilateralizam“ koji narušava duh međunarodnih trgovinskih sporazuma.

„Ako američka strana zanemaruje činjenicu da to ne poštuje pravila multilateralne trgovine i preduzima korake da nanese štetu ekonomskim i trgovinskim vezama naših zemalja, onda kineska strana neće sjedeti mirno i preduzeće sve prikladne mjere za odlučnu odbranu legitimnih prava i interesa Kine“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Tramp je u aprilu izjavio da će staviti u drugi plan sporove oko pristupa tržištu i valute dok Vašington i Peking zajednički rade na ubeđivanju Sjeverne Koreje da odustane od razvoja nuklearnog oružja, ali su posljednjih nedjelja američki zvaničnici nastavili da kritikuju kinesku politiku.

„Vjerujemo da američka strana treba strogo da se pridržava preuzetih obaveza i da ne treba da postane uništitelj multilateralnih pravila“, navodi se u saopštenju.

I prije Trampove jučerašnje objave, kinesko ministarstvo spoljnih poslova je apelovalo na Trampa da se izbjegne „trgovinski rat“.

Izvor: Beta

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top