Kina će za pet godina uložiti do pet milijardi eura u Crnu Goru | Ekonomist

Kina će za pet godina uložiti do pet milijardi eura u Crnu Goru

Predsjednik Društva prijateljstva Narodne Republike Kine i Crne Gore Samir Hadžić kaže da će Kina uskoro biti jedan od najvećih investitora u našoj zemlji.

„Kina ima ogromno iskustvo u privlačenju inostranih investitora. Zahvaljući investicijama iz Evrope i cijelog svijeta Kina je dostigla nivo ekonomije koji je danas svrstava na drugo mjesto. Slažem se da imamo ograničene resurse, ali se ne slažem sa odnosom prema investitorima koje može da “otjera” medijsko spinovanje i NVO sektor. To govori da nemamo snažne i izgrađene institucije, posebno one koje treba da brinu o investitorima od procesa privlačenja do posvećenosti njihovom ostanku“, kazao je u razgovoru za Vikend novine Hadžić.

Prema njegovim riječima u Društvu imaju zacrtan cilj, da do 2020. privuku kineske investitore da investiraju od dvije do pet milijardi eura u oblasti infrastrukture, saobraćaja, energetike, turizma, drvne i vodne industrije.

„Mi ćemo biti promoter i lobisti, javno i transparentno. Mi ćemo promovisati investicije i dočekivati investitore, voditi računa o njima. Kadrovski imamo tim za taj dio aktivnosti i uveli smo mjesto potpredsjednika za investicije, kao i tim za “make business with China”. Imamo i pravni legitimitet koji crpimo iz pet međunarodnih sporazuma koje smo potpisali, u kojima je sadržana ova aktivnost“, istakao je on.

Hadžić je rekao da će imati adekvatan odgovor za one subjekte koji pokušaju metodom spinovanja i metodom kampanje protjerivanja da za tuđe interese i potrebe investitora iz drugih zemalja obmanjuju javnost.

Izvor:cdm

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top