Kina će uskoro biti neto izvoznik kapitala | Ekonomist

Kina će uskoro biti neto izvoznik kapitala

Kineske nefinansijske direktne investicije u inostranstvu u 2014. su prvi put premašile 100 milijardi dolara i dostigle 102,9 milijardi, što je za 14 odsto više nego godinu dana ranije, pokazuju novi zvanični podaci.

Zamjenik ministra trgovine Kine Džong Šan rekao je danas na konferenciji za štampu da će Kina postati neto izvoznik kapitala jer se očekuje da kineske investicije u inostranstvo uskoro nadmaše investicija iz svijeta u Kini.

“Investicije u svijetu će nastaviti da rastu brže od korišćenja stranih ulaganja u Kini, zahvaljujući čemu će Kina postati neto investitor”, istakao je Džong, prenio je China Daily.

Zvanične statistike pokazuju da su kineske investicije u SAD prošle godine porasle za 23,9 odsto a u Evropsku uniju za 1,7 odsto.

Gledano po sektorima, kineska ulaganja u svijetu u usluge u 2014. su povećana za 27 odsto i činila su gotovo 65 odsto ukupnih investicija dok su ulaganja u rudarstvo smanjenja za 4 procenta, pa je udio tog sektora u ukupnim investicijama pao ispod 19 odsto.

Džong je najavio da će Kina pokrenuti projekte kojima se podstiče osnivanje ekonomskih i trgovinskih zona u inostranstvu. Takođe je rekao da Peking želi da više investira u prerađivačku industriju i usluge u zemljama u regionu.

Istovremeno je potpredsjednik Nacionalne komisije za razvoj i reforme Džu Džisin istakao da Kina za 2015. planira ekonomski napredak uz očuvanje stabilnosti i fokusiranje na kvalitet rasta.

Planirane su i dalje reforme na mnogim poljima, uključujući dalje ukidanje administrativnih prepreka i poboljšanje politika i mera radi stabilizacije u domenu spoljne trgovine.

Džu je rekao i da će Kina u 2015. nastaviti da radi na unapređenju života ljudi aktivnijim politikama zapošljavanja.

Prošle godine prihodi stanovnika rasli su brže od ekonomije i za devet mjeseci 2014. raspoloživi prihod po stanovniku bio je 14.986 juana (2.415 dolara).

 

Izvor: Beta
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top