Kina će biti "zemlja robota" 2017 | Ekonomist

Kina će biti “zemlja robota” 2017

Peking — Kina će do 2017. koristiti više robota u proizvodnji od bilo koje druge zemlje na svijetu, saopštila je Međunarodna federacija robotike (IFR).

Kina je već sada najveće svjetsko tržište industrijskih robota u pogledu prodaje, jače i od Japana. Više od tri četvrtine industrijskih robota prodatih u Kini proizvedeni su na drugim kontinentima.

Pretpostavlja se da će trka proizvođača automobila da izgrade fabrike u Kini, uz inflaciju zarada, uticati na rast u korišćenju industrijskih robota više nego dvostruko do 2017. godine, na 428.000 njih, procjenjuje IFR.

“Kompanije moraju da investiraju još više u robote kako bi bile produktivnije i kako bi podigle kvalitet”, rekla je generalna sekretarka IFR Gudrun Licenberger.

“U ovoj fazi to je auto industrija, u sljedeće dvije ili tri godine to će biti industrija elektronike”, dodala je on.

Kina sa oko 1,3 milijarde stanovnika ima, međutim, samo 30 robota na 10.000 zaposlenih u proizvodnji, u poređenju sa 437 u Južnoj Koreji, 323 u Japanu, 282 u Nemačkoj i 152 u SAD.

Izvor: Beta

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top