Kina bi ove godine mogla preteći Japan i postati najveći uvoznik gasa | Ekonomist

Kina bi ove godine mogla preteći Japan i postati najveći uvoznik gasa

Kina bi zahvaljujući borbi protiv zagađenja mogla ove godine smijeniti Japan s pozicije najvećeg svjetskog uvoznika prirodnog gasa, koji u toj zemlji sve više zamjenjuje ugalj.

Kina je najveći svjetski uvoznik nafte i uglja i treća na ljestvici najvećih potrošača prirodnog gasa, nakon Sjedinjenih Država i Rusije. Oko 40 posto potreba za plinom podmiruje iz uvoza budući da domaća proizvodnja ne može držati korak s potražnjom.

Podaci Thomson Reuters Eikona upućuju na zaključak da je Kina prošle godine uvezla više od 67 miliona tona gasa, odnosno više od četvrtinu više nego u godini ranije. Samo je uvoz ukapljenog prirodnog gasa poskočio više od 50 posto.

Podaci uključuju broj pristalih tankera za ukapljeni prirodni gas u kineskim lukama i procjene mjesečnog uvoza plina cjevovodima i preliminarni su budući da brojke za prosinac još nisu dostupne.

Kina još kaska za Japanom koji godišnje uvozi oko 83,5 miliona tona gasa, isključivo u ukapljenom obliku, ali je njen ukupni uvoz tog energenta u septembru i u novembru nadmašio japanski, pokazuju službeni i podaci prevoznika.

Analitičari smatraju da je trend utvrđen i da bi Kina ove godine trebala Japanu preoteti vodeću poziciju.

“Uvoz gasa cjevovodima i u ukapljenom obliku nastavit će rasti u idućih nekoliko godina. Očekujemo da će Kina 2018. godine preteći Japan i postati najveći uvoznik gasa u svijetu”, ističe Miaoru Huang iz konsultantske kuće Wood Mackenzie.

“Japan će ipak ostati vodeći uvoznik LNG-a negdje do 2028. godine”, dodaje ona.

Kina je prošle godine pokrenula inicijativu u sklopu koje nastoji da preusmjeri milione domačinstaca i brojne industrijske pogone sa uglja na gas kako bi smanjila zagađenje vazduha. To je podstaklo snažan skok potražnje za uvozom gasa.

Najveći su inostrani dobavljači ukapljenog gasa Australija, Katar i Malezija dok se cjevovodima gas uvoz najviše iz centralne Azije i iz Mjanmara.

Gradi se i gasovod koji će Kinu povezati s Rusijom.

Zbog snažnog uzleta potražnje Kina je već prošle godine pretekla Južnu Koreju i postala drugi uvoznik ukapljenog gasa u svijetu, napominje Reuters.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top