Kina bi da izbjegne trgovinski rat sa SAD | Ekonomist

Kina bi da izbjegne trgovinski rat sa SAD

Kineski premijer Li Kećang izjavio je danas da Peking ne želi da ulazi u trgovinski rat s Vašingtonom, te da dvije strane mogu prevazići neslaganja i pronaći zajednčki jezik.

On je dodao da su odnosi dvije zemlje od krucijalnog značaja ne samo za Kinu i SAD, već i za regionalni i svjetski mir, stabilnost i bezbjednost.

“Možda imamo različite statističke metode, ali vjerujem da, bez obzira na sve razlike, možemo sjesti zajedno, razgovarati i zajednički raditi na pronalaženju rješenja”, rekao je premijer na godišnjem zasjedanju kineskog parlamenta, i predložio da pitanja koja u ovom trenutku ne mogu biti riješena treba da budu “arhivirana” na neko vrijeme.

Američki predsjednik Donald Tramp više puta je kritikovao kinesku trgovinsku politiku i zaprijetio da će uvesti kaznene tarife na uvoz iz te zemlje, tvrdeći da Peking ne poštuje pravila fer trgovine.

Tramp bi trebalo da se sljedećeg mjeseca sastane s kineskim predsjednikom Si Đinpingom na Floridi.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top