Kina: Berze koje trguju bitkoinom mogu biti zatvorene | Ekonomist

Kina: Berze koje trguju bitkoinom mogu biti zatvorene

Centralna banka Kine upozorila je domaće berze koje trguju bitkoinom da rizikuju da budu zatvorene. To će se dogoditi, prijeti Peking, ukoliko se utvrde kršenja propisa oko te valute u zemlji. Ovo upozorenje dolazi u trenutku kada tamošnji regulatori pokušavaju da suzbiju odliv kapitala iz zemlje ali i strah od daljeg slabljenja juana.

Na svojoj internet stranici, Narodna banka Kine savjetovala je da se ne učestvuje u aktivnostima koje mogu biti okarakterisane kao pranje novca.

“Ukoliko se utvrdi takvo kršenje propisa, ozbiljno ćemo reagovati i inspekcija će zatvoriti tu berzu”, saopštila je banka.

Kineski regulatori održali su i sastanak sa tri najveće berze koje trguju bitkoinom kako bi ih podsjetili na stroge propise.

Potražnja za virtuelnim valutama, posebno bitkoinom, u porastu je u Kini u posljednjih nekoliko mjeseci, a sve zbog nepovjerenja u stabilnost domaće valute. Trenutno, bitkoin vrijedi oko 1.060 dolara.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top