Kim spreman da "napiše novu istoriju" | Ekonomist

Kim spreman da “napiše novu istoriju”

Sjevernokorejski lider Kim Džong-un kaže da ima “čvrstu volju za snažnim pomakom” i da želi da napiše “novu istoriju o nacionalnom ujedinjenju” s Južnom Korejom.

To je poručio delegaciji visokih južnokorejskih zvaničnika koji su posjetili Pjongjang, objavila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Kim se sa južnokorejskom delegacijom sastao u ponedjeljak, prenosi Rojters.

“Kada je čuo za namjeru (južnokorejskog) predsjednika Mun Džae-ina u vezi sa samitom od specijalnog izaslanika južnog susjeda, on je razmijenio stavove i postigao zadovoljavajući dogovor”, navodi KCNA, ne precizirajući o kakvom dogovoru je riječ.

Sjevernokorejska agencija dodaje da je Kim dao važnu instrukciju nadležnoj službi da “brzo preduzme praktične korake u tom cilju”.

“Takođe je razmijenio temeljne stavove o pitanjima važnim za ublažavanje žestokih vojnih tenzija na Korejskom poluostrvu i aktiviranje mnogostranog dijaloga, kontakta, saradnje i razmjene”, zaključuje se u izvještaju zvanične sjevernokorejske agencije.

Kim Džong-un je sredinom prošlog mjeseca pozvao na “dalje oživljavanje tople atmosfere pomirenja i dijaloga” sa Južnom Korejom, stvorene Zimskim olimpijskim igrama.


 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top