Kazne "pojele" prihode Deutsche Banke | Ekonomist

Kazne “pojele” prihode Deutsche Banke

Premda je u prvom tromjesečju ostvarila gotovo rekordne prihode, dobit Deutsche Bank pala je 50 posto u odnosu na prošlu godinu, na 559 miliona eura, zbog troškova sudskih postupaka i kazni regulatora.

Prihodi najveće njemačke banke porasli su u prvom tromjesečju 24 posto, na 10,4 milijarde eura, gotovo rekordan nivo, što se ponajviše zahvaljuje snažnom, 30-postotnom rastu prihoda od investicijskog bankarstva. Međutim, banka je u rezerve izdvojila 1,5 milijardi eura zbog mogućih troškova sudskih postupaka, nagodbi i regulatornih kazni. Tako je na kraju marta za te potrebe imala ukupne rezerve od oko 4,8 milijardi eura.

Poslovne rezultate Deutsche Bank je objavila samo koji dan pošto što su je američki i britanski regulatori kaznili s rekordnih 2,5 milijardi dolara zbog manipulacije njenih trgovaca kamatnim stopama Libor i Euribor, koje su važne za stotine milijardi dolara finansijskih proizvoda i kredita širom svijeta.

Analitičari procjenjuju da je Deutsche Bank od 2012. godine platila ukupno više od 9 milijardi eura zbog kazni i nagodbi u sudskim postupcima usljed nepropisnog poslovanja. Procjenjuju, takođe, da bi ove godine mogla iz istih razloga platiti još oko 4 milijarde eura.

Izvor:  
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top