Kazna kompanije Volkswagen u SAD zbog dizel-skandala porasla na 1,3 milijarde dolara | Ekonomist

Kazna kompanije Volkswagen u SAD zbog dizel-skandala porasla na 1,3 milijarde dolara

Savezna država SAD Kalifornija objavila je da će joj “Volkswagen” platiti dodatna 154 miliona dolara kazne i troškova zbog skandala s emisijom automobila s dizel-motorom.

Odbor Kalifornije za zaštitu vazduha kaže da je to povećanje dovelo do porasta ukupnog iznosa poravnanja “Volkswagen” i Kalifornije na 1,3 milijarde dolara.

“Volkswagen” je priznao da je u 11 miliona svojih vozila podmetnuo softver za prevaru pri testovima emisija izduvnih gasova vozila, tako što je motor pri testiranju radio s manje snage nego u običnoj vožnji, te je i manje zagadjivao.

Službe za zaštitu životne sredine kažu da su neka od vozila “Volkswagen” na putu ispuštala i do 40 puta više azotnih oksida nego što je dozvoljeno.

Dogovoren iznos poravnanja od 1,3 milijarde dolara mora da odobri i sud. Ta suma uključuje kazne i isplatu novca Kaliforniji za podršku “čistijim” vozilima, na električni pogon.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top