Kazahstan ukida fiksni devizni kurs | Ekonomist

Kazahstan ukida fiksni devizni kurs

Kazahstan je od danas prešao na slobodno plivajući kurs nacionalne valute tenge, koja je na tu vijest pala 26 odsto prema dolaru.

“Narodna banka i vlada odlučile su da od 20. avgusta 2015. počnu realizaciju nove kreditno-monetarne politike, zasnovane na režimu ciljane inflacije, da ukinu fiksni devizni kurs i pređu na slobodno plivajući kurs, rekao je premijer Kazahstana, Karim Masimov, na sjednici vlade u Astani.

Prema njegovim riječima, kurs tenge će se formirati na osnovu tržišne ponude i tražnje uzimajući u obzir osnovne unutrašnje i spoljašnje makroekonomske faktore, prenio je Interfaks.

Masimov je precizirao da to znači da će promjene kursa ići kako u stranu slabljenja, tako i u stranu jačanja, što će biti određeno situacijom u svjetskoj ekonomiji i na unutrašnjem deviznom tržištu.

Narodna banka se neće miješati u formiranje tržišnog kursa tenge, ali zadržava pavo da učestvuje na domaćem deviznom tržištu putem sprovođenja deviznih intervencija u slučaju opasnosti od destabilizacije finansijskog sistema zemlje, objasnio je premijer.

Srednji kurs tenge prema dolaru pao je na Kazahstanskoj berzi (KASE) 26 odsto ili za 66,88 tengi, sa 188,38 tengi u srijedu na 255,26 tenge za jedan dolar danas, rečeno je Interfaksu na KASE.

Tako će zvanični kurs, na osnovu novouvedenog postupka za utvrđivanje njegovog nivoa, 21. avgusta iznositi 255,26 tengi za dolar.

Direktor Narodne banke Kazahstana, Kajrat Kelimbetov, smatra da će se ravnoteža kursa tenge uspostaviti za pet do sedam dana.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top