Kazahstan traži investitore iz Evrope i SADa

Kazahstan planira da emituje euroobveznice na sumu veću od dvije milijarde dolara, izjavio je novinarima ministar nacionalne privrede Erbolat Dosajev.

Prema njegovim riječima, ministar finansija zemlje Bahti Sultanov se trenutno nalazi u Americi gdje se sastaje s investitorima, poslije čega ide u Evropu, prenio je Interfaks.

Privučena sredstava biće upotrijebljena “isključivo za finansiranje budžeta”, kazao je Dosajev. “Tržište nije najbolje, ali se nadamo da smo mu mi interesantni”.

Kako je objavljeno ranije, pozivajući se na izvor u bankarskim krugovima, Kazahstan će, počev od 24. juna, sprovesti seriju sastanaka s investitorima o instrumentima sa fiksnim prihodima u Londonu i SAD čiji rezultat bi trebalo da bude emitovanje euroobveznica u dolarima.

Prethodni put Kazahstan je izašao na medjunarodno tržište kapitala u oktobru prošle godine.

Tada su emitovane 10-ogodišnje euroobveznice na 1,5 milijardi dolara i 30-ogodišnje euroobveznice na jednu milijardu dolara s prinosima od 150, odnosno 200 baznih poena.

To su bile prve euroobveznice za 14 dolara. Sredstva su planirana za finansiranje deficita budžeta.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top