Katar: Na pomolu budžetski deficit? | Ekonomist

Katar: Na pomolu budžetski deficit?

Katar bi iduće godine mogao da registruje prvi budžetski deficit za posljednjih 15 godina, prema projekcijama tamošnje vlade.

Privreda Katara bi u 2016. godini trebalo da ostvari rast od 7,3 odsto, što je niže od ranije projekcije rasta od 7,7 odsto, ali i dalje iznad prošlogodisnjeg rasta od nešto preko šest odsto, navodi se u prognozama katarskog ministarstva za planiranje i statistiku, a prenosi agencija Frans pres.

Katar u 2016. godini očekuje budžetski deficit od 4,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a u 2017. godini od 3,7 odsto, navodi se u saopštenju ministarstva, i dodaje da će, uprkos očekivanom deficitu, vlada nastaviti sa sprovođenjem velikih investicionih programa, budući da je ta zemlja 2022. domaćin Svjetskog fudbalskog prvenstva.

“Pad cijena nafte koji je počeo u junu 2014. godine nije bio očekivan. Niske cijene nafte će, ako se zadrže, nagristi budžet, ali naše značajne finansijske rezerve su dovoljan ‘amortizer’ za to. Važni planovi o kapitalnoj potrošnji će se nastaviti”, izjavio je katarski ministar za razvoj i statistiku, Saleh al-Nabit.

Zvanična Doha namjerava da na infrastrukturne projekte u narednoj deceniji potroši oko 200 milijardi dolara (180 milijardi eura), a planirana je izgradnja metroa, nove luke, pa čak i novog grada sjeverno od prestonice Dohe.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top