Katanac za Atinu, ECB neće da žuri | Ekonomist

Katanac za Atinu, ECB neće da žuri

Beč — Evropska centralna banka (ECB) je odlučila da Grčkoj ne dozvoli pristup svom jeftinom novcu.

ECB je poručila da će pričekati da zvanična Atina sprovede reforme dogovorene sa međunarodnim kreditorima.

“Kada implementira mjere dogovorene u okviru paketa pomoći, Upravni savjet ECB-a će donijeti odluku koja će omogućiti grčkim bankama ponovno učešće u regularnim operacijama refinansiranja”, izjavio je predsjednik te institucije Mario Dragi na konferenciji za novinare održanoj po završetku zasijedanja ECB-a u Beču.

Upravni savjet ECB-a je, kako je dodao, priznao da je Atina ostvarila značajan napredak u posljednjih nekoliko mjeseci, prenosi agencija Frans pres.

Grčke banke su prošle godine izgubile pristup ECB-ovim programima refinansiranja, kada je zvanična Atina, kako izvještava Rojters, odbila da ispuni obaveze iz spasilačkog paketa, što je pogoršalo dužničku krizu u zemlji i gotovo je izguralo iz evrozone.

Od tada, grčke banke se oslanjanju na ECB-ov Fond za očuvanje likvidnosti (ELA), navodi britanska agencija.

Predsjednik ECB-a se osvrnuo i na mogućnost izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, izrazivši nadu da će građani na predstojećem referendumu glasati za ostanak u EU.

“Stav ECB-a je da Britanija treba da ostane u EU, od čega i Britanija i EU imaju koristi”, kazao je Dragi, dodajući da je izbor na građanima Britanije i da je ECB spremna na “sve nepredviđene okolnosti”.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top