Katalonski biznismeni za ostanak u Španiji | Ekonomist

Katalonski biznismeni za ostanak u Španiji

Visokorangirani katalonski biznismeni dali su podršku protestu protiv nezavisnosti Katalonije, na kojem se danas u Barseloni okupilo hiljade građana koji zahtijevaju da region ostane u državnom okviru Španije.

Predstavnici biznis foruma Circulo de Economia sastali su se juče u Đironi sa katalonskim predsjednikom Karlesom Pudždemonom i iskazali očekivanje da do proglašenja nezavisnosti neće doći.

Đordi Alberih, direktor foruma, izjavio je da su od Pudždemona tražili da povuče najave o proglašenju nezavisnosti, izražavajući nadu “da će se do nekog rješenja doći kroz političke pregovore, jer alternativa ne postoji”.

Pudždemon je suočen s odsustvom evropske podrške, nakon referenduma koji je bio protivan španskom ustavu, a desetak kompanija je već najavilo da će, u slučaju proglašenja nezavisnosti, preseliti svoja sjedišta. Jedna od njih je i CaixaBank, simbol katalonske ekonomije.

Na protestima se okupilo oko 350.000 ljudi, vijorile su se katalonske, španske i evropske zastave, a okupljenima se obratio i svjetski poznati pisac Mario Vargas Ljosa, koji je rekao da je “Španija ovdje da ostane i nikakva indipendentistička zavjera je neće uništiti”.


 

Izvor: Bloomberg

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top