Katalonska kriza koštala milijardu eura | Ekonomist

Katalonska kriza koštala milijardu eura

Šef španske diplomatije Luis de Guindos izjavio je da je kriza izazvana nezakonitim referendumom za nezavisnost Katalonije španskoj ekonomiji nanijela gubitke u iznosu od milijardu eura.

On je rekao da je krizom smanjen ekonomski rast Katalonije s 0,9 na 0,4 posto, a da upravo Katalonija daje petinu ukupnog bruto domaćeg proizvoda Španije.

“Katalonija je u ranijim periodima bilježila veći ekonomski rast od španskog prosjeka, ali u četvrtom kvartalu je teret krize došao na naplatu”, kazao je De Guindos, kako prenosi Anadolija.

On je istaknuo da je kriza izazvala nelegalnim referendumom u Kataloniji dovela do destabilizacije investicionih planova.

Zbog krize izazvane referendumom iz Katalonije je sjedišta povuklo najmanje 3.000 kompanija i banaka. Bez posla je ostalo 2.587 osoba, a broj turista u Kataloniji smanjen je za 20 posto.

Referendum o nezavisnosti Katalonije održan je 1. oktobra, a krajem tog mjeseca pokrajinske vlasti jednostrano su proglasile nezavisnost i izazvale reakciju španske Vlade, koja je suspendovala pokrajinske institucije i oduzela im autonomiju.

Na nedavnim vanrednim regionalnim izborima tri stranke za nezavisnost su zajedno osvojile 70 mjesta u regionalnom parlamentu, što je dva mjesta više od proste većine u parlamentu sa 135 zastupnika.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top