Katalonija proglasila nezavisnost, Senat izglasao aktiviranje člana 155 | Ekonomist

Katalonija proglasila nezavisnost, Senat izglasao aktiviranje člana 155

Ono što su separatisti u Barseloni najavljivali, danas se i ostvarilo. Naime, parlament Katalonije proglasio je danas nezavisnost od Španije. Poslanici regionalnog parlamenta izglasali su početak ustavnog procesa odvajanja od Španije, a zatim su tajnim glasanjem podržali otcjepljenje.

Za pokretanje konstitutivnog procesa odvajanja od Španije glasalo je 70 poslanika, 10 je bilo protiv ali i dva nevažeća glasa. Prisutni poslanici su pozdravili jakim apaluzom čitanje rezultata glasanja, nakon čega su otpjevali himnu Katalonije.

I dok su regionalni poslanici glasali, ispred zgrade parlamenta u Barseloni okupio se vliiki broj građana. Nakon saznanja da je izgalsana nezavisnost, među njima je nastupila opšta euforija,  poslije čega su i pozdravili takvu odluku.

Današnji prijedlog o kojem je parlament glasao poziva na otpočinjanje procesa nezavisnosti koji uključuje izradu nacrta novih katalonskih najviših zakona i otvaranje pregovora “o jednakosti” sa španskim vlastima kako bi se uspostavila saradnja.

I dok je u Barseloni, u regionanom parlamentu, uglavnom vladalo dobro rasloloženje , u Madridu je bila prisutna nota zabrinutosti. Odmah se oglasio i premijer Španije Marijano Rahoj koji je preko Tvitera pozvao sve Špance da ostanu mirni i rekao da će “vladavina zakona ponovo biti vraćena u Kataloniju.

U isto vrijeme, iako je do glasanja došlo nešto kasnije, u Madridu se vodila rasprava u Senatu. Glavna tema sjednice je bila aktiviranje člana 155 Ustava Španije koji bi vladi Marijana Rahoja dozvolio da preduzme posebne mjere prema zvaničnoj Barseloni. Tako je Senat usvojio mjere protiv katalonske vlade, što znači da će preuzeti direktnu kontrolu nad tim regionom, izglasavanjem za aktiviranje pomenutog člana španskog Ustava. Za uspostavljanje kontrole nad Katalonijom glasalo je  214 članova Senata, 47 je bilo protiv, a jedan je bio uzdržan.

Očekuje se da će španski premijer Marijano Rahoj sada sazvati kabinet da usvoji prve mjere za vlast nad Katalonijom. Premijer Rahoj je rekao ranije danas u španskom zakonodavnom domu da će prvi potez vlade, ukoliko se usvoje mjere protiv katalosnke vlade, biti smjena njenog predsjednika Karlesa Pudžemona.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top