Katalonija otvorila balkansko predstavništvo | Ekonomist

Katalonija otvorila balkansko predstavništvo

Vlada španske pokrajine Katalonije imenovala je 49-godišnjeg novinara Erika Hauka za šefa predstavništva te španske pokrajine sa sjedištem u Hrvatskoj. Ono će pokrivati deset zemalja šire regije – Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Srbiju, Makedoniju, Kosovo, Albaniju, Moldaviju, Rumuniju i Bugarsku.

Prema saopštenju katalonskih vlasti dostavljenom hrvatskim medijima, “mreža vladinih diplomatskih u inostranstvu ima za cilj da ojača i proširi vanjske poslove Katalonije kako bi se branili i promovisali interesi zemlje u inostranstvu,” i kako bi se ojačali bilateralni odnosi Katalonije sa ostalim akterima, mrežama i međunarodnim organizacijama. U saopštenju se ističe i interes katalonske ekonomije za širenjem u ovaj dio Evrope, čemu će rad predstavništva takođe doprinijeti, prenosi RSE.

Hauk je u novinarstvu od sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća, tokom rata u Bosni i Hercegovini izvještavao je iz opkoljenog Sarajeva (njegov fotoreporter Đordi Pujol Puente poginuo je tokom napada sa položaja Vojske Republike Srpske), a od 1995. do 1999. bio je direktor međunarodne saradnje gradskih vlasti Barselone u Sarajevu. U Zagreb je došao sa mjesta direktora komunikacija u fondaciji Princeze od Đirone.

On je još 25. jula imenovan za izaslanika katalonskih vlasti u Zagrebu, a ovo imenovanje za šefa predstavništva uslijedilo je nakon katalonskog referenduma 1. oktobra koji je bio popraćen masovnim policijskim nasiljem, nakon što je zvanični Madrid oštro osudio najavu o proglašenju katalonske nezavisnosti.


Izvor: Rtcg

Komentariši

Top