KAP će potrošiti 3.663 tone prirodnog gasa | Ekonomist

KAP će potrošiti 3.663 tone prirodnog gasa

Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP), vlasništvo nikšićkog Uniproma, planira da u ovoj godini potroši 3.663 tone prirodnog gasa nakon što je u prošloj godini izgradio i pustio u rad infrastrukturu za snabdijevanje tom sirovinom, pišu Dnevne novine.

KAP je na taj način, kako se navodi u Energetskom bilansu za 2019. godinu, u potpunosti eliminisao potrošnju lož ulja i prešao na čistije gorivo.

Prema procjenama, najveću potrošnju energenata, sa tendencijom daljeg rasta, u ovoj godini ima eurodizel sa 69,6 odsto.

Ukupan promet naftnih derivata za potrebe potrošnje u Crnoj Gori u 2019. godini planiran je u količini od 350.824 tone, što je pet odsto više od procjene ostvarenja potrošnje u 2018, navodi se u bilansu koji je, u dijelu naftnih derivata urađen na bazi ostvarenog prometa u 2017. godini, procjene ostvarenja potrošnje za 2018. i plana potrošnje u 2019. godini.

Snabdijevanje potrošača naftnim derivatima obavljaće veći broj naftnih kompanija koje posjeduju licence za prodaju i snabdijevanje naftnim proizvodima i gasom, shodno Pravilima o načinu i uslovima za izdavanje, izmjenu i oduzimanje licenci za obavljanje energetskih djelatnosti.

Određene količine naftnih derivata, kako je objašnjeno u bilansu, preduzeća poput nikšićke Željezare, KAP-a, Direkcije javnih radova, kineske kompanije China road and Bridge Corporation, nabavljaju direktnom kupovinom putem međunarodnih tendera.

_______________________________________________________________________________

Izvor: DN

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top