Kanada: Zabrana budžetskog deficita | Ekonomist

Kanada: Zabrana budžetskog deficita

 

Toronto — Kanada namjerava da uvede zakon o zabrani budžetskog deficita, osim u slučaju vanrednih okolnosti, saopštio je kanadski ministar finansija Džo Oliver.

Ovakav predlog vlade dolazi samo dvije nedjelje uoči predstavljanja narednog federalnog budžeta, koji bi trebalo prvi put da bude uravnotežen od početka finansijske krize 2009.

“Održavnje uravnoteženih budžeta kao i niskog nivoa zaduženosti, ima za cilj da se novac poreskih obveznika iskoristi za važne socijalne službe umjesto za plaćanje kamata”, objasnio je ministar u Torontu.

Predlog zakona predviđao bi mogućnost budžetskog deficita u uslovima vanrednih okolnosti kao što su rat, recesija, prirodne katastrofe, ali pod uslovom da vlada predvidi tačan rok za ponovno uravnoteženje budžeta.

“Ukoliko bi se dogodilo da ministar finansija budžet dovede do granice deficita u vrijeme kada nisu na snazi vanredne okolnosti, automatski bi se zamrzla budžetska sredstva, a plate ministara i njihovih zamjenika bi bile smanjene za pet odsto”, dodao je Oliver.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top