Kanada se vraća, cijene idu dolje | Ekonomist

Kanada se vraća, cijene idu dolje

Njujork/London — Cijene nafte su potonule nakon što su se juče oporavile poslije informacije da se kanadske naftne kompanije spremaju za ponovno pokretanje proizvodnje poslije požara.

Ova sirovina od početka nedjelje biljleži snažne oscilacije, pošto trgovci pažljivo analiziraju efekte vatrene stihije koja se širila prostranim kanadskim regionom naftnog pijeska, Alberta, kao i poremećaje u drugim oblastima.

Američka “laka” nafta WTI za isporuku u junu pala je danas u trgovanju u Aziji za 32 centa (0,72 odsto) na 44,34 dolara, a sjevernomorska sirova nafta “brent” je trgovana za 27 centi niže (0,59 odsto) na 45,25 dolara po barelu, prenosi agencija AFP.

U jučerašnjem trgovanju na zapadnim tržištima, cijena WTI nafte je skočila 2,8 posto, a “brenta” za 4,3 procenta, usljed vijesti da je proizvodnja u Nigeriji, vodećem afričkom proizvođaču, pala na 22-godišnji minimum zbog sabotaže na naftovodu i izbijanja lokalne pobune zbog koje su velike kompanije evakuisale svoje osoblje.

Pobunjenici traže pravedniji udio u prihodima od nafte za lokalno stanovništvo u naftom bogatoj delti rijeke Niger, na jugu zemlje, i na meti njihovih napada su sve više postrojenja kompanija, što predstavlja novi bezbjednosni izazov za predsjednika Muhamadua Buharija, navodi francuska agencija.

Kanadski zvaničnici su, takođe, juče nagovijestili da će za vraćanje proizvodnje nafte u normalu, nakon požara, možda biti potrebno malo vremena.

Premijerka regiona Alberta, Rejčel Notli, rekla je poslije sastanka sa menadžerima naftnih kompanija da se postrojenja mogu vratiti na mrežu “narednih dana, uskoro tokom predstojećih nedjelja”.

Analitičari očekuju da će cijene za sada biti statične.

“Raspoloženje aktera na tržištu je takvo da oni misle da su ovi poremećaji privremena prepreka. Dugoročno, kako naftne kompanije budu obnavljale proizvodnju, oni očekuju da će cijene ‘kružiti’ oko nivoa od 40 dolara”, rekao je za AFP viši rukovodilac prodaje u kompaniji CMC Markets, Aleks Vidžaja.

Investitori su sada fokusirani na izvještaj američke Uprave za energetske inofrmacije o zalihama “crnog zlata” u SAD, koji se očekuje kasnije danas, a koji će dati signal o situaciji u pogledu tražnje u zemlji koja je najveći svjetski potrošač nafte.

Jučerašnji izvještaj Američkog instituta za naftu (API) nagovijestio je da su zalihe porasle prošle nedjelje.

Cijene nafte su se strmoglavile u posljednje dvije godine zbog slabe tražnje, prevelike ponude, hiperprodukcije i usporavanja svjetske privrede, posebno kineske.

Iako su cijene nafte porasle sa gotovo 13-godišnjeg minimuma na koji su pale u februaru ove godine, one su i dalje daleko ispod nivoa od preko 110 dolara na kom su bile sredinom 2014. godine.

 

Izvor. Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top