Kanada: Lift do svemira? | Ekonomist

Kanada: Lift do svemira?

 Za odlazak u svemir austronauti više neće nužno morati da koristite raketu. Jednostavno će koristiti lift, zahvaljujući kanadskoj kompaniji Thoth Technology.

Kako piše The Independent, kanadska kompanija dizajnirala je toranj visok 20 kilometara koja će podići astronaute u stratosferu. S vrha tornja će imati direktan let do odredišta. Planove za izgradnju “svemirskog lifta”, kojim će se do 30 posto smanjiti upotreba goriva za takve letove, već je odobrila američka agencija za patente.

Za dojam o kakvoj je građevini riječ valja znati da će takav toranj biti čak dvadeset puta viši od trenutno najviše građevine na svijetu koju je izgradio čovjek – Burj Khalife (830 metara).

Naravno, osim primarne funkcije – odlazak astronauta u svemir, toranj će se koristiti i za prikupljanje energije uz pomoć vjetra, kao komunikacijski centar i u turističke svrhe. No, prije toga moraće se riješiti tzv. Armstrongov limit – točka na 19 kilometru iznad Zemlje. Riječ je o visini na kojoj voda u ljudskom tijelu, usljed vrlo niskog atmosferskog tlaka, počinje da ključa. Usto problem su i vjetrovi…

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top