Kameron: Treća recesija na pomolu | Ekonomist

Kameron: Treća recesija na pomolu

Premijer Velike Britanije David Kameron ističe da epidemija ebole, kriza u Ukrajini i Siriji prijete globalnoj privredi. On tvrdi da euro zoni prijeti treća recesija zbog opasne atmosfere nestabilnosti i neizvjestnosti koja pogađa svijet. U autorskom tekstu objavljenom u britanskom Gardijanu Kameron upozorava da je u svjetskoj privredi uključena crvena lampica, šest godina nakon ekonomske krize koja je „svijet bacila na koljena“.
„Problemi u svijetu predstavljaju ozbiljnu opasnost i za privredni oporavak u Velikoj Britaniji. Ne možemo u potpunosti da se izolujemo, ali moramo uraditi sve što možemo da zaštitimo svoj privredni rast“, dodao je britanski premijer.

Britanska privreda bilježi zadovoljavajuće rezultate. Stopa nezaposlenosti se stabilizovala na šest odsto u posljednjem kvartalu završno sa krajem septembra, što je najniži nivo nezaposlenosti od 2008. godine.

Banka Engleske (BoE) predviđa snažan rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Ujedinjenom Kraljevstvu i to 3,5 odsto 2014, 2,9 odsto 2015. i 2,6 odsto 2016. godine.

Izvor: B92.rs

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top